MASALLARDA FELSEFENIN IZLERI TANISMA WEBINARI

Okulumuz Felsefe Dersleri öğretmeni Asiye Dursun 10.sınıf öğrencilerimiz ile  "Traces of Philosophy in Children's Stories" adlı eTwinning Projesine katılmış ve tanıtım toplantısı ile projeye başlamış bulunmaktadır.

Proje Özeti ve Amaçlar

Masallarda hayatımızın farklı noktalarını farklı bir biçimde birleştirmeyi öğreniriz. Bir başka deyişle masallar bizleri hayatımızı yeniden yorumlamaya çağırır. Felsefe de hayatın içindedir, gerçeği her defasında yeniden yorumlamaya davet eder.  Ancak felsefeyi gerçek hayattan yoksun bırakan içerikler, hayatın bizi yeniden düşünmeye teşvik eden zorluklarının üstesinden gelmemizi zorlaştırır. Çünkü Felsefe o zaman kendi hikâyesini anlatamaz. Dilsiz felsefe hayatın pratiklerinde vücut bulamaz, konuşma gücünü yitirmesiyle diğer duyularını da kaybeder. Projenin amacı, Felsefeye somut yaşamdaki izdüşümlerini keşfetmek, masallarla kendini ifade etmesini teşvik etmek amacıyla masallarda felsefe tarihinin belli dönemlerinin somutlaşmış örneklerini açığa çıkarmaktır. Özellikle yaşadığımız Korona günlerinde bu izleri masallarda arama, keşfetme yolculuğu Felsefeye duyularını yeniden kazandırabilecek, bireyi gerçek yaşamdaki sorunlarıyla yüzleşmeye yaklaştırabilecek, felsefe tarihinin masalları, Felsefe derslerinde bizler ve sonraki nesiller arasında dilden dile dolaşabilecektir.

HEDEFLER:

1.Felsefe tarihinin belli başlı dönemlerini belirlemek

2.İlgili dönemlerin kendine özgü özelliklerini araştırmak

3.Her dönem için birbirine karşıt görüşte olan iki filozof belirlemek

4.Filozof ve ilgili dönemin kendine özgü sorunlarını ifade eden zihin haritaları oluşturmak

5.Filozof ve ilgili dönemin kendine özgü sorunlarını ifade eden masalları araştırmak

6. Masalları filozofların ağzından yeniden yorumlamak

7.Her filozofun masalını içeren video hazırlamak