T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
VAN / ERCİŞ - Erciş Sosyal Bilimler Lisesi

BERFİN SONGÜL'ÜN KALEMİNDEN "AHMED MİTHAT- FELATUN BEY VE RAKIM EFENDİ"

FELATUN BEY VE RAKIM EFENDİ

"Ömrümüz o kadar azdır ki bu alemde en şiddetli ihtiyaçla muhtaç olduğumuz tecrübeleri bizzat yaşayarak onlardan edilecek istifadeyi etmeye süresi yeterli değildir. Başkalarının tecrübelerini kabul edip önemsersek belki rahatça, serbestçe, namusluca yaşayabilmeye muvaffak oluruz." 

Felatun Bey gösteriş ve lükse düşkün, baba parası yiyen, alafranga yaşamı çok seven bir gençtir. Kitapta yanlış batılaşmanın sembolü olarak kullanılmıştır. 

 Râkım Efendi çalışkan, kendi kültürünü yok saymayan ve olduğu hâliyle herkesçe sevilen biri. Felatun Bey'in hayatı ise batıya özentilikten öteye gidemiyor. 

Felatun lüksü benimsemeye çalışan bir tip olarak çıkıyor karşımıza burada asıl konu bunun yanlış bir şekilde olması örneğin felatun yeni çıkan kitapları anında alan onları kütüphanesine yerleştiren ama asla okumayan, batılılaşmayı yanlış anlayan bir tipdir. Rakım ise onun tersine özellikle dil konusunda kendini geliştiren,saygın bir adam 

Batı özentisinin ne kadar yanlış anlaşıldığını, onların bilimde, sanatta ileri yönleri varsa onları örnek almak yerine sanki sadece onların serbestliğini alıyor. 

Yazar Ahmet Mithat Efendi aslında takındığın tavrın ya da dış görünüşün önemi olmadığına, insanların kıyafetleri ile karşılanıp karakterleri ile yolcu edildiğini vurgulamıştır eserinde.

Yazarın yanlış batılılaşmaya karşı olup aydın bir insanın nasıl olması gerektiğini anlatırken yozlaşmış ve eskide kalmış bazı toplumlara karşı tutumunu da gayet açık bir şekilde görebilirsiniz.

BERFİN SONGÜL- ERCİŞ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ- 10 I SINIFI ÖĞRENCİSİ

30-01-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.01.2023 - Güncelleme: 30.01.2023 00:04 - Görüntülenme: 399
  Beğen | 5  kişi beğendi