T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
VAN / ERCİŞ - Erciş Sosyal Bilimler Lisesi

Haberler

Kas

Milli Eğitim Bakanlığı'nın izni ve TÜBİTAK desteği ile Türk Zeka Vakfı tarafından düzenlenen Türkiye Okullar Arası Zeka Oyunları Şampiyonasında bölge finalindeyiz. Bölge finalinde yarışmak üzere müdür yardımcımız Yunus KIZILKAYA ve öğretmenlerimiz Umut RONA, Sibel DENİZ ve İbrahim AKÇA eşliğinde öğrencilerimiz Erzurum'dalar. 

Bölge finaline kalan öğrencilerimiz Eylem İŞLER, Şevval KELEŞ, Savaş ATİLLA, Muhammet Taha ÇELİK ve Muhammet ÇELEBİ'yi tebrik ediyor, yarışmalarda başarılar diliyoruz.

Kas

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları kapsamında 5-7 Kasım'da Kahramanmaraş'ta düzenlenen Türkiye geneli Necip Fazıl Kısakürek Paneli'ne 5 öğrencimizle katıldık. 19 ilden 60 öğrencinin panelist olarak yer aldığı programa toplam 118 öğrenci katıldı. Türkiye'nin çeşitli illerinden çok sayıda öğretmen, akademisyen, şair ve yazarın katıldığı panelin açılış programına Kahramanmaraş Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Milli Eğitim Müdürünün yanı sıra Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Sami Güçlü de katıldı. Okulumuz öğrencilerinden Esra Nur Albayrak da Necip Fazıl Kısakürek'in 26 eserini okuduktan sonra hazırladığı "Üstad'ın Tasavvur Ettiği Gençlik" konulu sunumuyla programa panelist olarak katıldı.

Ayrıca Rumeysa İrmak, Bahar Demir, Ömer Yiğit ve M. Nuri Karadeniz adlı öğrencilerimiz okulumuz Müdür Yardımcısı Nurullah Olgun'un refakatinde programa katıldılar. Atölye çalışmaları, yazar-öğrenci buluşmaları, 12 panel programına katılan öğrencilerimiz dolu dolu ve yoğun bir tempoda 3 gün geçirdiler. Kahramanmaraş şehir gezisine katıldılar. 7 Güzel Adam Edebiyat Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Sütçü İmam türbesi gezilen yerler arasındaydı. Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerinden bestelenen eserlerin seslendirildiği Konya Türk Tasavvuf Müziği grubunun konserine katıldılar. Reis Bey tiyatrosu ise bambaşkaydı.

Dönüs yolunda Şanlıurfa Birecik İlçe Halk Kütüphanesine uğradılar. Ve kütüphane müdürü Zekeriya OLGUN kendilerine çeşitli kitaplar hediye etti.

Okula dönüşlerinde düzenlenen bir programla müdürümüz Mehmet Şakir DENİZ katılımcı öğrencilerimize katılım belgelerini takdim etti.

Okulumuzda Anadolu Mektebi Yazar Okumaları çalışmaları 4 grubumuzla devam etmektedir. Mustafa Kutlu, Tarik Buğra, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç halihazırda Nurullah Olgun koordinesinde okunan yazarlarımız arasındadır.

Kas

Bugün Hikmet  Okulumuz kapsamında okul kütüphanemizde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden sayın Yrd. Doç. Dr. Hakan HEMŞİNLİ hocamızı ağırladık. Cemil Meriç'in "Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim" dediği Jules Payot'un İrade Terbiyesi  adlı eserinin tahlili için okulumuza teşrif ettiler.

Payot'un 1890'da yazdığı eser aslında günümüz gençlerinin içinde bulundukları halleri birebir tasvir etmekte, ve bu sıkıntılı hallere çözüm yolları sunarak irademizi nasıl eğitebilirizi anlatmakta. Hakan HEMŞİNLİ hocamız da kitap tahlilini gerçekleştirirken irade terbiyesinde "imha ve inşa süreçleri", "iki cesaret kırıcı teori", "mücadele edilecek düşmanlar" gibi konu başlıklarına özellikle dikkat çekerek çalışmanın verdiği mutluluğa nasıl ulaşılır hakkında öğrencilerimizle hasbihal etti. Bunlara ek olarak tembellikten nasıl kurtuluruz ve nasıl verimli çalışabiliriz konusunda da soru cevap şeklinde gençlerimize yol gösterdi.Hatta öğrencilerimize ders çalışma programı örneği göstererek, teoride konuşulan bir çok şeyi somut hale getirdi.  Akıcı ve keyifli üslubu ile 2 saatin nasıl geçtiğini anlamadık.

Bugünkü kitap tahlilimizde Hikmet Okulunda bulunan öğrencilerimizin yanı sıra ilçe milli eğitimden Akın AKAR, okul müdürümüz Mehmet Şakir DENİZ, müdür yardımcımız Nurullah OLGUN, okulumuzdan öğretmenler ve dışarıdan bir çok kişiyi misafir ettik.

Öncelikle bizleri kırmayıp bu Pazar gününde Van'dan kalkıp gelen hocamız Hakan HEMŞİNLİ'ye ve bizleri Hakan hocamızla buluşturan Hikmet Okulu kurucu öğretmenimiz Doğan ŞAHİN'e, ardından bizleri ikinci kitap tahlilimizde yalnız bırakmayan bütün misafirlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

 

Kas

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları kapsamında öğrencilerimizle Üstad'ın memleketi olan Kahramanmaraş'ta Fikir, Sanat, Aksiyon: Necip Fazıl Kısakürek panelindeyiz. 3 gün boyunca sunulacak tebliğleri dinleyeceğiz. Güzel insanlarla tanışıp, güzel bir şehri gezeceğiz. Ayrıca Erciş Sosyal Bilimler Lisesi'nden öğrencimizin de burada sunumu olacak.

Ekm

Hikmet Okulu kapsamında bugün okulumuz kütüphanesinde Talha KÜÇÜKKAYA eşliğinde Sezai KARAKOÇ'un "Masal" şiirinin tahlili yapıldı. Öğrencilerimizle medeniyet nedir, Doğu ne demek, Batı ne demek gibi kavramlar üzerinden başlayan tahlil, şiirin satır satır incelenerek üzerinde tartışılması şeklinde ilerledi. 

Şiirde geçen baba ve yedi oğlunun neyi simgelediği, ve tarihimiz boyunca hangi dönemlere denk geliyor bu oğullar hakkında beyin fırtınası yapıldı.

Şuan Felsefe yüksek lisansı yapan ve bir edebiyat dergisinde şiir yazan Talha KÜÇÜKKAYA'ya katılımlarından dolayı teşekkür ediyoruz.

 

 

Ekm

24-26 Ekim 2019'da Antalya Mahmut Celaleddin Ökten Aihl ile Antalya Erunal Sosyal Bilimler Lisesi'nin düzenlemiş olduğu ulusal " Fuat Sezgin: İslam ve Bilim" konulu sempozyum Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde gerçekleşti. Sempozyumda 9u İngilizce, 2si Arapça olmak üzere toplam 80 bildiri sunuldu. Okulumuzdan da 4 öğrencimiz Mayıs ayından itibaren hazırlanarak Van'ı temsil eden panelistler olarak bildirilerini sundular.

Furkan TURAN "İslam Medeniyetinin Batı'ya Açılan Kapısı Endülüs", Esranur ALBAYRAK "Hadis", Sercan YILDIZ "Oryantalizmin Gölgesi Altında Ötekileşen Doğu ve İslam" ve Gamze AKYOL "Batı Medeniyetinin İnşası Sürecinde İslam Medeniyetinin Rolü" konulu bildirileri ile oldukça başarılı sunumlar yapan ve alkış toplayan öğrencilerimiz, programın ardından kendilerini bu sempozyuma hazırlayan danışman öğretmenleri okulumuz Edebiyat Öğretmeni Nurullah OLGUN ve okulumuz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Doğan ŞAHİN ile Antalya gezisine çıktılar.

Şehir gezisi kapsamında Boğaçayı, Aspendos, Mevlevi Tekkesi, Kaleiçi, Dokuma Park Sahaf Fuarı'na gittiler. 

Van'ı ve Doğu Anadolu'yu temsil eden öğrencilerimizi tebrik ediyor, danışman öğretmenlerimiz Nurullah OLGUN ve Doğan ŞAHİN'e teşekkür ediyoruz.

 

Ekm

Bugün okulumuz kütüphanesinde yazar ve felsefe öğretmeni Tahir KARAÇ'ı ağırladık. Hikmet Okulu kapsamında okulumuza gelip Ali Şeriati'nin İnsanın Dört Zindanı adlı eseri hakkında kitap tahlili yapan hocamız, öğrencilerimize Ali Şeriati'nin hayatı , diğer eserleri  ve bu eserlerin kendi hayatını nasıl etkilediği hakkında da bilgiler verdi. Oturumumuzun ana teması 3 konu üzerineydi: İnsan nedir, insanın zindanları nelerdir ve insan bu zindanlardan nasıl kurtulur?

Gençlere okudukları kitapları çok dikkatli seçmelerini, özellikle "bilinç inşa eden kitaplar" okumalarını, bu sınıfa girmeyen kitaplara harcayacak vakitleri olmaması gerektiği tavsiyelerinde bulundu. Öğrencilerimizin sorularını yanıtladı.

Okulumuza gelip öğrencilerimize kitap tahlili yaptığı için sayın Tahir KARAÇ'a ve Hikmet Okulu'nu kurarak öğrencilerimizi değerli yazarlarla tanıştıran Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenimiz Doğan ŞAHİN'e teşekkür ediyoruz.

 

Ekm

Anadolu Mektebi okumaları kapsamında çoğunluğunu Hazırlık sınıfı öğrencilerimizin oluşturduğu Mustafa Kutlu grubumuz, Edebiyat öğretmenimiz ve müdür yardımcımız Nurullah OLGUN eşliğinde, okulumuz Kültür Evi'nde buluştular. Yanan sobanın sıcaklığı ve Mustafa Kutlu'nun eserlerini konuşmanın harareti kıyasıya yarıştı.

Dönem sonunda panel düzenleyecek olan öğrencilerimize ve Nurullah OLGUN hocamıza teşekkür ediyoruz.

 

Ekm

Bugün okul kütüphanemizde kuruculuğunu ve yürütücülüğünü okulumuz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenimiz Doğan ŞAHİN'in üstlendiği Hikmet Okulu ilk dersini yaptı.

İlk hafta  İhsan Fazlıoğlu'nun İLEM(İlmi Etütler Derneği) için hazırladığı  "Amentü'nün Bedelini Ödemek"-Ne Yapmalı? Bedel, Bakış ve Süreklilik- adlı makalesi üzerine konuşuldu, fikir alış verişinde bulunuldu. 

Haftaya Hikmet Okulumuz bir kitap tahlili ile devam edecek.

Ekm

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Van genelinde ilk kez Erciş'te 2017 yılında başlatıldı. İlçemizde sınıf öğretmenliği yapan aynı zamanda üniversitedeyken Anadolu Mektebine mensup olan Yıldız TAŞDEMİR, okul müdürümüz Mehmet Şakir DENİZ'e gelerek bu oluşumdan bahsettiğinde müdürümüz büyük bir heyecanla kabul etti. Böylece 2017'da Erciş Sosyal Bilimler Lisesi'nde Edebiyat öğretmenimiz ve müdür yardımcımız Nurullah OLGUN tarafından Anadolu Mektebi faaliyetleri yürütülmeye başlandı. 3 yıl boyunca Mustafa Kutlu, Tarık Buğra, Cengiz Aytmatov, Samiha Ayverdi ve Necip Fazıl Kısakürek'in eserlerinin hemen hemen tamamının düzenli bir şekilde okutulması ve bununla bağlantılı olarak öğrencilerin panel yazısı yazacak, dolayısıyla panel düzenleyecek seviyeye gelmelerini sağlayan bu oluşum kapsamında okulumuzda 7 ayrı panel düzenlendi ve bu panellerimiz İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Erol ŞİMŞEK ve şube müdürlerimiz tarafından da desteklendi. 

Bugün ise dün Van'da başlayan "Fikir Sanat Aksiyon: Necip Fazıl Kısakürek" adlı panelin kapanış programını Erciş Kaymakamlığı Konferans Salonunda gerçekleştirdik. Programa Antalya, Malatya, Adana, Erzurum, Ankara, Batman, İstanbul ve Konya'daki Anadolu Mektebinin temsilcileri de katıldı. Eski Tarım Bakanı ve Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami GÜÇLÜ, Van Vali Yardımcımız Faruk Bülent BAYGÜVEN, Erciş Kaymakam vekili Çaldıran Kaymakamı Adem CAN, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Danışmanı Süleyman BAYRAKTAR, Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan TEVKE, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Münire Kevser BAŞ'ın katılarak bizleri şereflendirdiği programda Erçiş İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Erol ŞİMŞEK ve bütün şube müdürlerimiz, Erciş Sosyal Bilimler Lisesi müdürümüz Mehmet Şakir DENİZ ve bütün müdür yardımcılarımız ile öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz de programa ev sahipliği yaptılar.

Düzenlenen panelin ardından geçtiğimiz Ağustos ayında Erciş'te bir trafik kazasında vefat eden Kültür Bakan Yardımcımız A.Haluk DURSUN'un vefat ettiği yere gidilerek dualar edildi, çiçekler bırakıldı. Erciş Öğretmenevi'nde yenen öğle yemeğinin ardından Muradiye'deki Atayurt'a ziyarette bulunuldu. Geçen seneki Cengiz Aytmatov paneli için Kırgızistan'a giden öğrencimiz Helin ÖZKAYA, Kırgız kardeşlerimizin yöresel kıyafetlerini giyerek bilgilendirme yaptı. Daha sonra Erciş sahili gezilerek programa son verildi.

Programımızda bizi yalnız bırakmayan sayın Sami GÜÇLÜ, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Erol ŞİMŞEK ve şube müdürlerimiz başta olmak üzere tüm katılımcılara ve misafirlerimize teşekkür ederiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekm

Okulumuzda 2016 yılından bu yana yürütülen Anadolu Mektebi Yazar Okumaları kapsamında Mustafa KUTLU, Tarık BUĞRA, Cengiz AYTMATOV ve Samiha AYVERDİ panellerinin ardından bu kez de Van'da düzenlenen "Fikir Sanat Aksiyon: Necip Fazıl Kısakürek" paneline öğrencilerimizle katılım gösterdik.

Van Valisi Sayın Mehmet Emin Bilmez, Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Sami Güçlü, İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Hasan Tevke ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Erol Şimşek'in katıldığı ve Van YYÜ Nihat Bayşu Konferans salonunda gerçekleştirilen açılış panelinde okulumuz 11. Sınıf öğrencilerinden Esra Nur Albayrak da "Necip Fazıl Kısakürek'in Eserlerinde Gençlik" konulu yazısıyla panelist olarak katıldı.

Öğleden sonraki oturumda ise yine okulumuz 9. Sınıf öğrencisi Rumeysa İrmak "Bir Arayışın Öyküsü: Necip Fazıl Kısakürek" konulu sunumunu yaptı. Okulumuzda 3 yıldır sürdürdüğümüz okumalar neticesinde öğrencilerimizi bu seviyelerde görmek bizim için gurur vesilesi.

 

Ekm

Okulumuz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Doğan ŞAHİN tarafından bu yıl başlatılan "Hikmet Okulu" çalışmaları bugünkü toplantı ile  başladı. Bu kapsamda gönüllü olan öğrencilerimiz ile ayda 2 kitap tahlili yapılıp, her hafta farklı bir akademik makale okunacak ve değerlendirilecek. Ayrıca film ve şiir tahlili de içeren programımızın çalışmaları her perşembe günü okul çıkışı yapılacaktır.

"Hikmet okulu kapsamında yapacağımız bu çalışma 21.yüzyılda İlim ve hikmet yolculuğunda insana, topluma ve bilgiye dair muslumanca ve insanca bir duruş, bir bakış acısı ile yola çıkmış  gayesi insanın hayatını anlamlandırma arayışı,  muslumanca bir  perspektif oluşturmak ve yaşadığımız çağa karşı sorumlu olduğumuzun bilincinde olarak ; dünyanın ve bugünün nabzını tutmaya, düşünmeye ve hakkı söylemeye çalışmaktır." 

 

Eyl

3 yıldır okumuzda sürdürdüğümüz Anadolu Mektebi okumalarının Tağrık Buğra ekibi ile bugün kültür evinde buluştuk. Bu yıl yapacağımız çalışmalar ve okuyacağımız kitaplar hakkında istişarelerde bulunduk.

Bu sene okulumuzda Mustafa Kutlu, Tağrık Buğra ve Necip Fazıl olmak üzere 3 ayrı okuma grubu ile Anadolu Mektebi çalışmalarımıza devam edeceğiz. Anadolu Mektebi okumalarında öncülük eden edebiyat öğretmenimiz ve müdür yardımcımız Nurullah OLGUN'a teşekkür ederiz.

Ağu

 

 

May

2019 FUAT SEZGİN YILI kapsamında bugün okulumuz öğrencileri Ferdi Araz, Sercan Yıldız, Furkan Turan, Esra Nur Albayrak ve Gamze Akyol Arif Nihat Asya Anadolu Lisesi Konferans salonunda "İslam Medeniyetinde Bilim Tarihi ve Fuat Sezgin" konulu panel düzenlediler. Panelin genel koordinatörlüğünü okulumuz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenimiz Doğan ŞAHİN yaptı.

Hazırlanan panele Erciş Kaymakamımız Sayın Nuri MEHMETBEYOĞLU ve eşi Gülay MEHMETBEYOĞLU, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Erol ŞİMŞEK, Şube müdürü Nurullah ÇİFTÇİ, Okul Müdürümüz Mehmet Şakir DENİZ, Müdür Yardımcılarımız Yunus KIZILKAYA, Nurullah OLGUN, Arif Nihat Asya Okul Müdürü İbrahim ŞABAP , öğretmenleri ve öğrencileri, Selvihan Kız Anadolu İmam HAtip Lisesi öğrenci ve öğretmenleri ile Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri katıldılar.

Okul girişine kurulan tanıtım standında bulunan İslam Düşünce Atlası, Fuat Sezgin'in eserleri, İslam Bilim Tarihi ile ilgili çeşitli eserler ve bunlara ait haritalar çok ilgi çekti. 

Panel için hazırlanan, emek veren öğrencilerimiz ve öğretmenimiz Doğan ŞAHİN'i tebrik ediyor, bütün katılımcılara teşekkür ediyoruz.